Blötlägga en peruk

Här kommer en liten tutorial i hur man blötlägger en peruk.
Först får man spänna upp peruken på en stock, en trä eller gummistock. När man spänner upp peruken är det viktigt att skydda panntyllen med ett perukband i sämskskinn.
När sedan peruken sitter uppspänd är det väldigt viktigt att borsta ur för att få bort tovor, eventuell tupering och att se till att verkligen hela peruken är genomborstad.
När man gjort detta så är det dags för schamponering och balsam. När man schamponerar är det viktigt att bara klappa och dra in schampot och INTE massera in det. Gör man detta tuperar man håret och det blir trassligt. Här använder vi kallt vatten för att inte öppna upp håret i onödan.
När det sedan är dags för balsam använder vi ett specialbalsam från österrikiska Blont und Braun. Detta gör håret helt silkeslent men fungerar också som läggvätska. Detta balsam blandar man med mycket hett vatten och sköljer sedan genom peruken ett antal gånger. Eftersom man använder väldigt hett vatten öppnas håret upp och balsamet kan tränga in i hårfibern och ge håret glans och lätthet. När balsamet verkat i ungefär 5-10 min sätter man upp perukstocken på en ståndare och torkar den med en handduk lätt endast genom att klämma ut vattnet. Även här är det viktigt att inte massera håret med handduken då även detta gör att man tuperar håret.
När peruken fortfarande är blöt börjar man lägga spolar i håret. Hur man lägger spolarna beror helt på vilken frisyr man vill år, men till denna frisyr lägger jag först en rad spolar i mitten av peruken. Viktigt ar att se till att man inte får hår som ligger utanför spolen eller som kröker sig fel på spolen då detta gör att man får ett dåligt resultat när man ska börja med friseringen. En annan sak som också är viktig är att man ser till att spetsändarna på håret, alltså det som är längst ut verkligen kommer in slätt i spolen så dessa inte sabbas.
När man väl har lagt spolar i luggen börjar man på sidorna av peruken. Här skall man försöka hitta ett tegelstensmönster, och inte lägga i raka rader, då detta ger ett onaturligt resultat vid frisering.
När sidorna är lagda börjar man med nacken. Även här är det även viktigt att inte lägga i raka rader utan fortsätta med telegstensmönstret. Avslutande rad längst ner läggs med en mindre storlek av spolar för att få ett större lyft i frisyren i nacken.
När detta är klart låter man peruken stå att torka över natten, om man inte behöver snabba på torkningen, vilket man kan göra i en tokhuv, men då förlorar den en viss glans.
När peruken torkat tar man av spolarna och börjar borsta igenom den. Här är valet av borste viktigt och jag föredrar en borste med mjuka piggar då denna följer håret bättre. Här skall du inte vara rädd att borsta för mycket för ju mer du borstar desto mer framträder vågorna. Resultatet? Kolla här nere
Så enkelt är det alltså att fixa snygga vågor i en peruk. Samma teknik går såklart lika bra att använda på vanligt hår, så om du känner för att fixa snygga vågor för en kväll är detta ett mycket enkelt sätt att göra det på.
Ha de gott!
Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0