Blötlägga en peruk

Här kommer en liten tutorial i hur man blötlägger en peruk.
Först får man spänna upp peruken på en stock, en trä eller gummistock. När man spänner upp peruken är det viktigt att skydda panntyllen med ett perukband i sämskskinn.
När sedan peruken sitter uppspänd är det väldigt viktigt att borsta ur för att få bort tovor, eventuell tupering och att se till att verkligen hela peruken är genomborstad.
När man gjort detta så är det dags för schamponering och balsam. När man schamponerar är det viktigt att bara klappa och dra in schampot och INTE massera in det. Gör man detta tuperar man håret och det blir trassligt. Här använder vi kallt vatten för att inte öppna upp håret i onödan.
När det sedan är dags för balsam använder vi ett specialbalsam från österrikiska Blont und Braun. Detta gör håret helt silkeslent men fungerar också som läggvätska. Detta balsam blandar man med mycket hett vatten och sköljer sedan genom peruken ett antal gånger. Eftersom man använder väldigt hett vatten öppnas håret upp och balsamet kan tränga in i hårfibern och ge håret glans och lätthet. När balsamet verkat i ungefär 5-10 min sätter man upp perukstocken på en ståndare och torkar den med en handduk lätt endast genom att klämma ut vattnet. Även här är det viktigt att inte massera håret med handduken då även detta gör att man tuperar håret.
När peruken fortfarande är blöt börjar man lägga spolar i håret. Hur man lägger spolarna beror helt på vilken frisyr man vill år, men till denna frisyr lägger jag först en rad spolar i mitten av peruken. Viktigt ar att se till att man inte får hår som ligger utanför spolen eller som kröker sig fel på spolen då detta gör att man får ett dåligt resultat när man ska börja med friseringen. En annan sak som också är viktig är att man ser till att spetsändarna på håret, alltså det som är längst ut verkligen kommer in slätt i spolen så dessa inte sabbas.
När man väl har lagt spolar i luggen börjar man på sidorna av peruken. Här skall man försöka hitta ett tegelstensmönster, och inte lägga i raka rader, då detta ger ett onaturligt resultat vid frisering.
När sidorna är lagda börjar man med nacken. Även här är det även viktigt att inte lägga i raka rader utan fortsätta med telegstensmönstret. Avslutande rad längst ner läggs med en mindre storlek av spolar för att få ett större lyft i frisyren i nacken.
När detta är klart låter man peruken stå att torka över natten, om man inte behöver snabba på torkningen, vilket man kan göra i en tokhuv, men då förlorar den en viss glans.
När peruken torkat tar man av spolarna och börjar borsta igenom den. Här är valet av borste viktigt och jag föredrar en borste med mjuka piggar då denna följer håret bättre. Här skall du inte vara rädd att borsta för mycket för ju mer du borstar desto mer framträder vågorna. Resultatet? Kolla här nere
Så enkelt är det alltså att fixa snygga vågor i en peruk. Samma teknik går såklart lika bra att använda på vanligt hår, så om du känner för att fixa snygga vågor för en kväll är detta ett mycket enkelt sätt att göra det på.
Ha de gott!
Kram

En hektisk vecka

Ja det är precis vad denna vecka varit. Jag har inte haft tid att ens skriva här, vilket är rätt dåligt...
Iaf så har det varit kollationering för Katitzi, nästa pjäs vi ska börja jobba med. Det är en familjeföreställning som handlar om utanförskap i Sverige. Sedan har vi också haft en föreläsning om Romer av en romsk gammal dam, en riktig krutkärring som verkligen var härlig att lyssna på. Hon berättade om sin kamp för romernas rättigheter i Sverige, och är också syster med Katarina Taikon som skrivit Katitziböckerna.
Sedan har jag börjat öva på avgjutningsmaterialet alginat. Jag har ju dock tidigare jobbat med detta, men i fredags stod jag i säkert flera timmar och bara blandade alginat för att lära mig hitta rätta konsistensen och för att få in känslan i handleden när det är rätt tjocklek på alginatet. Jag övade på att gjuta av mina tänder och gjorde nog fyra avgjutningar av mina tänder. Sedan castade jag dem i uretanplast för att göra positiv av mina tänder. Bra material att jobba med och mycket stabilare än utltracal 30 som är gips.
Jag har också övat på att blötlägga peruker, detta är rätt enkelt att göra men svårt att få snyggt för man måste hela tiden tänka på hur man lägger spolarna i håret så att det inte blir fult format.
Nu till veckan kommer nog mer Katitzisaker rulla igång, så det kommer bli så roligt.
Tills vi hörs nästa gång, ha de gött!
Kram!

Helg och måndag

Hallå!
Nu är helgen pasé och det är nästan måndagen också. Helgen har bestått av en del skolrelaterat men också lite ickeskola för en gångs skull. Iaf har jag i helgen mest pluggat teori genom att läsa böcker och se film om diverse saker. Dels en film om foam latex som också, likt silikon används för att tillverka lösa ansiktsdelar. Jag förstod dock inte någon fördel med att använda det framför silikon då man i blandningsprocessen av latex måste tänka på så otroligt mycket mer än när man använder silikon, dock finns det säkert användningsområden för även latex framför silikon, men inga som jag i dagsläget vet om. Sen i lördags påbörjade jag också en mustasch som jag troligtvis skall göra om lite på när jag idag fick veta lite mer om mustascher av Lars.
Slänger in en bild på en orestienmask som Lars har gjort. Den sitter lite fel på ansiktet men det är iaf mest för att visa vad man kan göra och vad jag Kommer vilja göra när jag lärt mig mer.
Kram på er tills vi hörs nästa gång!

Lite inköp från Kryolan

Idag har jag varit hos Björn på Göteborgs perukmakeri och köpt lite saker. Köpte dels en palett med 18 olika läppfärger och en med lika många olika grundfärger. Sen köpte jag också en HD-foundation som är som en mousé, och hur den är kommer jag veta imorgon för ska testa den då. Sen köpte jag också ett vanligt puder för att fixera grunden med på den som skall ha det. På bilden nedan är också en bild på min ögonskuggspalett som långsamt fylls upp med färger.
Imorn väntar en dag med peruktvätt och frisering vilket blir sjukt roligt. Vi hörs imorn!
Ha de gott!
Kram!

Mustaschen

Japp den så omtalade mustaschen blev klar idag. Jag skulle egentligen haft lite friseringskurs med Lars igår men jag tog saken i egna händer och provade att men två onduleringsjärn frisera den. Och resultatet? Se här nere ;)
Imorgon väntar möten men också säkert något matnyttigt.
Ha de gött alla läsare!
Kram!

Måndag-tisdag

Igår hann jag inte med att skriva här för det var en hektisk dag. Bl a var Lars och jag på Ikea och handlade saker till perukmakeriet på teatern, så gårdagen innehöll också en hel del skruvande av Ikeagarderober, vilket konstigt nog gick väldigt bra. Jag får skylla på att jag är otroligt händig...
När jag kom hem satte jag mig i trogen anda och började öva ännu mer på den nya tekniken med att hålla tambureringsnålen på ett annat sätt, och nu känns det som det enda rätta. Övade också bort att hålla håret på det sätt jag gjort förut vilket också snabbade upp tiden för en knut.
Idag blev en konstig dag för började ett istället för nio, men de kan vara skönt att ibland få sovmorgon. Vid ett åkte jag till teatern för att vara mer händig och monterade hutchar till sminklogen. Sen taburerade jag nästan klart mustaschen jag påbörjade igår och fick också lite tyllskola av Lars vilket var nödvändigt.
Vid sisådär sextiden kollade vi på ett genomdrag av teaterspöket och det försvunna hjärtat, Folkteaterns barnteater för hösten. Den var riktigt rolig, och eftersom den bygger en hel del på improvisation så går den att anpassa till både barn och vuxna. Det skall göras en vuxenversion på Kulturnatta, så de ska bli spännande och se vad dom då hittar på.
Nu ska jag bara ta de lugnt, för kan inte jobba eftersom jag glömde grejorna på teatern, fail av mig...
Men ha de gött alla läsare så hörs vi!
Kramar!

Helg

Japp helgen börjar lida mot sitt slut och jag har faktiskt inte gjort så mycket saker, bara tamburerat och testat en produkt som heter Bruise Powder som är ett pulver som ger falska blåmärken och är helt underbart coolt. Man får ett blåmärke som verkligen liknar ett riktigt, men på bilden nedan, som är tagen med min iPhone är det lite dåliga färger på tyvärr.
Ha de gott alla läsare!
Kramar!

Ny tambureringsknut

Har just lärt om i hur man håller tambureringsnålen och alltså lite i knyttekniken. Själva knuten man gör är den samma, men det är i fingrarna skillnaden sitter. Istället för att röra handleden och slita på denna rör man istället bara nålen vilket också snabbar upp själva knuten.
Den videon här nere visar ungefär hur jag knyter, dock var jag tvungen att ställa datorn i knät, filma med webcameran i den och knyta i en konstig vinkel. Dock är det så man sitter och knyter hårstrå för hårstrå i en tyll eller annat material.

Torsdag på Folkan

Idag torsdag var en mötesdag på Folkan. Det var möte om en ny föreställning som heter Katitzi, en föreställning om förtryck mot folkgrupper, fördomar men också om viljan att förändra på det. Det är en föreställning som vi nästa vecka kommer ha kollationering på, men idag fick jag se scenmodellen vilken var ascool men bilder på den kommer inte här för de är hemligt ännu, eller ja iaf så är de inte bra att lägga ut idéskisser innan det är fastställt. Jag kommer iaf i denna föreställning vara assistent åt Lars och Linda, den andra maskören på teatern.
Imorgon väntar en dag med möten men också ett genomdrag på föreställningen två rumäner som talar polska. Det blir en intressant och rolig dag.
Tills vi hörs nästa gång, ha de gôtt!
Kramar!

Folkteatern och lärlingsplats

Japp nu har jag påbörjat min lärlingsutbildning på Folkteatern hos Lars. Det känns väldigt bra, fruktansvärt bra. Känns som jag o Lars klickar hur bra som helst, detta kommer gå så fruktansvärt bra känns de som.
Jag blir så smått infasad i Folkteatern och nu är det tre produktioner jag kommer att vara maskassistent på om jag minns rätt. Idag har vi tillverkat lösnäsor till teaterspöket. Jobbade med uretanplast och silkon, två nya favoriter, eller iaf en för silikon var redan en favorit.
Jag bor just nu inneboende i Gamlestaden vilket är helt ok, fin lägenhet och trevliga uthyrare. Här händer inte mycket men jag håller på att greja med lite egna projekt, som tex ett skägg som jag knutit klart idag. Bild på de kommer här nere. För övrigt ska jag försöka uppdatera mycket oftare med bilder och sådant så det skall vara något att läsa här. Tänkte också ta en sväng till Göteborgs perukmakeri någon dag och kolla lite grejer och hälsa på Björn, hehe.
Nu ska jag iaf sova men snart dyker ett nytt inlägg upp skall ni se. Tills nästa gång ha de gott!
Kram!

RSS 2.0